Consiliul Investitorilor Străini (CIS) susţine menţinerea cotelor actuale de impozit şi TVA şi propune ca alternativă pentru creşterea veniturilor bugetare lărgirea bazei de impozitare şi eficientizarea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor.
Menţinerea unei stabilităţi în domeniul fiscal trebuie să fie un obiectiv ferm al autorităţilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil în situaţia actuală, iar acesta reprezintă elementul cheie prin care România continuă să atragă noi investiţii, a declarat Şerban Toader, responsabil pe axa de fiscalitate în cadrul CIS şi Senior Partner KPMG. În contextul economic şi politic actual, Toader susţine ideea că stabilitatea politicii fiscale trebuie să fie prioritatea autorităţilor române, în scopul menţinerii unui climat pozitiv şi al susţinerii unui mediu de afaceri puternic.
"În România, deja au crescut costurile cu 3%-4% prin prima de risc asociată ţării. În aceste condiţii, nu ne putem gândi şi la majorarea taxelor. Există, pe de altă parte, oportunităţi ca atragerea fondurilor europene, precum şi banii de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Este nevoie însă de o coordonare mai mare", a spus vineri Wilhelm Simons, membru în cadrul Consiliul Investitorilor Străini (FIC). "Şi alte ţări schimbă guvernele, însă cele noi respectă ceea ce a realizat Guvernul anterior", a mai spus Simons.
Opinia investitorilor străini este în contradicţie cu anunţul făcut de Traian Băsescu privind majorarea TVA de la 19% la 22% începând de anul viitor. Preşedintele Traian Băsescu a spus recent într-o discuţie, cu uşile închise, cu investitorii străini că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.
VENITURI ALTERNATIVE
Toader a arătat că, în contextul economic actual, es