Republica Moldova va începe săptămâna viitoare negocierile privind semnarea unui nou acord cu UE, a anunţat ieri premierul moldovean Vlad Filat, citat de „Jurnal de Chişinău”.
Disponibilitatea UE de a strânge, formal, relaţiile cu noul guvern de la Chişinău a fost semnalată şi de ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, aflat într-o vizită în capitala Moldovei.
„Totul însă se va întâmpla pas cu pas. Discuţiile se vor axa pe acordul de liber schimb cu Moldova. De asemenea, vom încerca să iniţiem discuţii pentru a facilita regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Bildt, a cărui ţară deţine preşedinţia UE.
Negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere, pentru care Bucureştiul a făcut lobby în cadrul UE, fuseseră amânate după ce fostul guvern comunist de la Chişinău a impus vize cetăţenilor români.
Se aşteaptă voturile comuniştilor
Începerea negocierilor pentru noul cadru de colaborare cu UE vine să întărească poziţia coaliţiei de guvernare de la Chişinău, care speră să-şi impună candidatul - şeful Partidului Democrat, Marian Lupu - în funcţia de preşedinte al ţării.
Deocamdată, o singură candidatură, cea a lui Lupu, a fost depusă în vederea scrutinului care va avea loc pe 23 octombrie. Comuniştii şi-au reiterat ieri hotărârea de a nu intra în cursă, în condiţiile în care termenul de depunere a candidaturilor expiră azi. În acelaşi timp însă, reprezentanţii Partidului Comuniştilor (PCRM) au atras atenţia că legea cere existenţa a doi candidaţi.
Dincolo de chestiunile legale, principala problemă pentru coaliţia de guvernare rămâne lipsa celor opt voturi necesare pentru impunerea lui Lupu. Deputatul PCRM, Victor Stepaniuc, a sugerat ieri că o parte a comuniştilor l-ar putea vota pe Lupu, dar nu din primul tur, potrivit portalului „Unimedia”.