Dezvoltarea personală, starea de mulţumire şi succesul fiecăruia dintre noi depind de atitudinea pe care o avem în viaţă. „Atitudinea, şi nu aptitudinea determină altitudinea.” Este expresia cu care Zig Ziglar, celebru autor american de cărţi motivaţionale, îşi atrage cititorii. Viaţa ne demonstrează că are dreptate. Există în jurul nostru persoane pentru care totul pare să se rezolve cu bine, iar meritul pentru acest lucru le aparţine. Este vorba despre cei care îşi asumă răspunderea pentru propriile nemulţumiri şi neajunsuri, în loc să dea vina pe alţii.
Atitudinea este un ingredient-cheie pentru reuşita în carieră, în relaţiile cu ceilalţi, pentru dezvoltarea personală şi pentru recuperarea după probleme medicale. Oamenii cu care interacţionezi intră în contact cu expresia exterioară a atitudinii tale. Ei te evaluează şi te clasifică în funcţie de ceea ce faci, de ceea ce spui şi de felul în care spui. Toate acestea îţi influenţează şansa de succes.
Controlează-ţi, pe cât posibil, emoţiile şi încearcă să descoperi sensul situaţiei care te solicită.
Ce doreşti să schimbi la tine
Exemple de atitudine greşită sunt situaţiile în care îţi pui singur beţe în roate, te subapreciezi sau vezi doar aspectele negative din jurul tău. Este posibil ca în spatele acestor atitudini să fie o părere proastă pe care o ai despre propria persoană. Alteori te culpabilizezi şi sentimentul de vină te blochează.
Astfel, pierzi timp preţios şi îţi încarci mintea inutil, în loc să îţi clarifici dacă sentimentul tău se justifică. Încearcă fie să identifici cauzele reale care te-au împiedicat să îţi atingi scopul, fie să accepţi situaţia aşa cum este şi să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive pe care le-ai făcut sau le-ai putea face în viitor. Un alt exemplu îl constituie excesul de timiditate şi impulsivitatea. I