Miniştrii de externe al Israelului şi al Turciei s-au implicat într-un conflict diplomatic declanşat de o telenovelă. Serialul turcesc, intitulat “Separare”, este transmis de postul de televiziune de stat TRT şi prezintă viaţa chinuită a refugiaţilor palestinieni. Scenariştii merg însă prea departe: prezintă soldaţii israelieni drept criminali de copii fără scrupule. Bebeluşul nou-născut al unui cuplu de palestinieni este împuşcat în mod deliberat de un soldat israelian, la graniţa dintre teritoriile palestiniene şi Israel. În alt episod, o fetiţă palestiniană este urmărită şi împuşcată de un soldat israelian.
Ministrul israelian de externe, Avigdor Liberman, a calificat serialul drept “popagandă negativă inacceptabilă, plătită de statul turc”, prezentând soldaţii israelieni drept “ucigaşi de bebeluşi”, nepotrivită “chiar şi pentru un stat inamic, darămite pentru un stat care întreţine relaţii diplomatice cu Israelul”. Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a răspuns rapid: guvernul nu are nici o legătură cu serialul, iar “în Turcia este respectat dreptul la liberă exprimare”. Din păcate, Turcia nu este cunoscută însă ca un fief al libertăţii de expresie. Nu mai departe de săptămâna trecută, Comisia Europeană critica Turcia tocmai pentru atitudinea guvernului faţă de presă. Genocidul armean, drepturile kurzilor sunt în continuare subiecte tabu pentru presa turcă. De cealaltă parte, nici soldaţii israelieni nu sunt cu toţii nişte samariteni buni de puşi la rană. Consiliul Drepturilor Omului de la ONU a girat vineri un raport care acuză militarii israelieni, ca şi luptătorii Hamas, de crime de război.
De fapt, relaţiile dintre Ankara şi Ierusalim s-au deteriorat de astă-iarnă, din timpul intervenţiei israeliene în Gaza. Episodul legat de telenovelă este doar cel mai colorat din schimbul de replici tăioase dintre cele două capitale. Manevrele milit