Mii de români s-au îngrămădit să prindă un loc de muncă în spitale din străinătate. Sursa: Codrin Prisecaru
În ciuda vremii urâte, numeroşi medici cu experienţă, proaspeţi absolvenţi de medicină sau asistenţi medicali au venit ieri la Facultatea de Medicină „Carol Davila”, din Capitală, la cel mai mare târg de joburi pentru cadre medicale din Europa Centrală şi de Est.
În cadrul evenimentului au fost scoase la concurs peste 2.000 de locuri de muncă pentru medici, asistente, tehnicieni, fizioterapeuţi, biotehnologi, stomatologi şi farmacişti. Posturile disponibile sunt atât pentru ţări europene (Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Norvegia, Franţa, Germania), dar şi pentru Orientul Mijlociu şi Îndepărtat.
Leafa unui medic care lucrează peste hotare ajunge şi la 10.000 - 12.000 de euro pe lună, în timp ce în ţară cadrele medicale câştigă, cel puţin legal, doar câteva sute de euro. Organizatorii spun că au de-a face cu o concurenţă fără precedent.
„Nu mă voi mai întoarce niciodată în România”
Ion M., din Bucureşti, în vârstă de 50 de ani, este medic de familie de aproape 20 de ani. Bărbatul vede în târgul de joburi la care a venit cea mai mare oportunitate care i s-a ivit după Revoluţie.
„Singura mea şansă pentru un viitor decent şi onest este să prind un contract de muncă peste hotare. Nici nu contează numele ţării pentru care voi lucra. Sunt dispus să plec oriunde voi fi primit împreună cu familia mea şi unde mi se va oferi un salariu care să corespundă competenţelor şi cunoş tinţelor mele. Însă un lucru este cert: dacă voi reuşi să plec, nu mă voi mai întoarce niciodată în România”, spune medicul.
Doctorul afirmă că este sătul de această ţară şi de felul în care sunt trataţi cei din breasla lui. „Vi se pare normal să iei o leafă de 450 de euro după ani buni de studii şi după două