Alimentele sunt combustibilul de care organismul are nevoie pentru a produce energie. Totuşi, unele dintre ele te fac să te simţi greoi şi lipsit de vlagă după ce le-ai consumat. Ceea ce mâncăm influenţează modul în care funcţionăm. Unele alimente ne încarcă de energie, în vreme ce altele ne secătuiesc de puteri. Lipsa de vlagă este ultimul lucru de care avem nevoie în acest sezon, când multe persoane sunt încercate de astenia de toamnă.
Una dintre manifestările asteniei este oboseala, care îşi face simţită prezenţa indiferent de numărul de ore pe care le-am dormit noaptea şi indiferent de efortul depus în timpul zilei. Prin urmare, cu atât mai mult acum ar trebui să acordăm o atenţie deosebită alimentaţiei şi să excludem din meniul zilnic tot ceea ce ne fură din energie.
Renunţă la dulciurile rafinate!
Organismul nostru are nevoie de glucoză pentru a obţine energie. Glucidele sunt principala sursă de glucoză. Unele glucide sunt asimilate mai lent în organism şi cresc treptat nivelul glucozei, conferind energie în mod constant, pe o perioadă mai lungă. Acestea sunt glucidele „bune”, care se găsesc în fructe, legume şi în cerealele integrale. Cele „rele” sunt absorbite repede şi cresc brusc nivelul glicemiei, pentru ca apoi acesta să scadă la fel de brusc.
Ele ne furnizează rapid energie, dar ea se epuizează la fel de repede cum a apărut, ceea ce ne face să ne simţim mai obosiţi chiar decât înainte de a mânca. Glucidele „rele” se găsesc în zahărul rafinat şi în produsele preparate cu el: băuturi carbogazoase şi dulciuri rafinate (prăjituri, bomboane, fursecuri, gogoşi, biscuiţi). Ele se găsesc şi în făina albă şi în produsele preparate cu aceasta (pâine, paste), în orezul alb şi în cartofi.
Carnea de curcan conţine un aminoacid care induce somnolenţa.
Energizantele te păcălesc