Agenţia de rating Moodys a anunţat că va examina municipiul Cluj-Napoca pentru a-i da un calificativ
Conform criteriilor de evaluare ale agenţiei, Clujul va fi punctat pentru performanţele economice şi sancţionat la capitolul calitatea mediului.
Factorii care vor fi avuţi în vedere de către reputata agenţie internaţională sunt mediul, forţa de muncă, investiţiile, datoriile şi managementul.
Nicolae Beuran, consilier al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, este convins că ratingul Moody`s va fi favorabil, datorită avantajelor municipiului.
„Avem 80.000 de firme şi aproape 100.000 de studenţi, pe primul loc după Bucureşti. Oraşul este dezvoltat policentric, cu un cluster (reţea de afaceri-nr) IT şi şase parcuri industriale.
Energia electrică face din Cluj al doilea centru energetic după Porţile de Fier, reţele de gaz sunt aproape de sursă“, a spus specialistul. De asemenea, aeroportul se apropie de un milion de călători pe an, autostrada va lega Clujul de Viena şi Bucureşti. „Nu este activitate seismică şi pietrişul de pe lunca Someşului este optim pentru construcţii“, a mai arătat Beuran.
Investitori de genul Nokia vor mai veni
Daniel Don, şeful Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare în Muncă, spune că nivelul redus de salarizare de la noi rămâne principala atracţie pentru investitorii străini, care vor continua relocalizările de multinaţionale. „Străinii sunt interesaţi de centre de cercetare în mică măsură, recrutând angajaţi doar pentru muncă brută pentru producţie şi servicii. Absolvenţii universităţilor nu sunt încă foarte căutaţi, din lipsa experienţei, sau a cunoştinţelor“, susţine Don.
Prezenţi în top la impozite
Mihai Costin, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj ne-a declarat că în ce priveşte colectarea impozitelor de la populaţie şi firme, cu 1,1 miliarde euro pe anul trecut, maximu