În clasa a VII-a a avut prima expoziţie cu tablouri în acuarelă, cu peisaje din Valea Jiului, unde şi-a petrecut vacanţa de vară. Acum 29 de ani a părăsit Dorohoiul natal şi a venit cu soţia la malul mării. A ţinut pentru prima dată un aparat de fotografiat în mână la vârsta de opt ani. A fost încurajat de părinţi să facă poze. I-a ascultat, dar numai pentru că fotografiile îl ajutau să reţină detalii. Preocuparea pentru imortalizarea peisajelor a devenit, ulterior, o necesitate.
„Atunci când documentam o lucrare, dacă era vorba despre imagine, îmi era mult mai facil să reţin detaliile astfel. Aşa că, neexistând copiatoare, ceream permisiunea să fac poză la ce mă interesa, deşi eram privit cu curiozitate. Apoi, toate etapele unei machete le reţinem mai uşor prin fotografie“, îşi aminteşte Grigoruţă.
Lucrările vorbesc în locul lui
Experienţa acumulată în studenţie i-a servit la catedră şi i-a învăţat pe proprii elevi să se folosească de fotografie pentru realizarea portofoliului pentru admiterea la facultate. A venit în Constanţa în 1980, iar din 1991 predă design la Colegiul de Arte „Regina Maria“. Biografia şi lista impresionantă de expoziţii pe care le-a avut cu propriile lucrări spun multe despre Constantin Grigoruţă.
Disponibilitatea pentru pictură, fie de şevalet sau pe computer, a făcut ca de sub penelul lui Grigoruţă să iasă adevărate opere, prezentate în zeci de expoziţii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a timpului o dedică elevilor secţiei de design de la Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanţa.
Îi învaţă şi cele mai mici trucuri. Îi încurajează în orice ar face şi le promovează lucrările oriunde are ocazia. Ultimul exemplu în acest sens este calificarea la faza regională a unui concurs organizat de Enel Electrica. Cei 26 de elevi pe care îi coordonează în proiect au prezentat creaţii ve