Pe măsură ce vremea se răceşte, sistemul tău imunitar trebuie să riposteze în forţă pentru a face faţă bolilor de sezon. În plus, lumina naturală mai slabă şi creşterea umidităţii îţi afectează starea de spirit şi accentuează simptomele afecţiunilor de care suferi deja. Aşadar, ia măsuri înainte ca neplăcerile să-şi facă simţită prezenţa! Cu siguranţă cunoşti cel puţin o persoană care se plânge de dureri articulare, de cap sau de alte probleme de sănătate atunci când e frig sau e înnorat afară. Ei bine, în ultimii ani, cercetătorii au devenit tot mai interesaţi de modul în care schimbările climaterice afectează echilibrul organismului.
Aceştia au demonstrat că, mai ales trecerea la sezonul rece îşi pune amprenta asupra sănătăţii noastre fizice şi psihice. Astfel, scăderea temperaturii şi presiunii atmosferice, creşterea umidităţii aerului şi lumina naturală insuficientă sunt un teren propice pentru agravarea unor afecţiuni deja existente. De asemenea, aceşti factori slăbesc imunitatea organismului şi îi accentuează vulnerabilitatea în faţa bolilor.
Virozele respiratorii sunt la tot pasul
De la începutul sezonului rece şi până la venirea primăverii te poţi confrunta chiar şi cu şase-opt episoade de răceală. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că virusurile supravieţuiesc mai mult în condiţii de umezeală şi de temperaturi scăzute. Cel puţin cinci familii de virusuri stau la baza virozelor respiratorii, iar alte trei sunt vinovate de apariţia gripei.
Aceste virusuri se transmit foarte uşor, mai ales prin strănut sau prin contact direct, cei mai expuşi fiind copiii, vârstnicii şi persoanele care suferă de o afecţiune cronică şi au sistemul imunitar slăbit. De asemenea, umiditatea crescută şi frigul pot afecta şi plămânii, crescând riscul de bronşită sau de pneumonie.
Frigul favorizează cr