Cel mai puternic laser din lume va opera la Măgurele şi ar putea folosi la distrugerea tumorilor canceroase şi a deşeurilor. Institutul de la Măgurele va găzdui cea mai mare investiţie ştiinţifică din România. Construcţia celui mai puternic laser din lume va începe în anul 2011 şi va costa 280 de milioane de euro. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! Mai citeşte şi:
România va contribui la înfiinţarea unui centru european de cercetări cu laserRomânia se implică în cercetarea tehnologiei laseruluiLaseracupunctura, o terapie cu "ace" de lumină
Lucrările de construcţie ale superlaserului de la la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele vor dura patru ani, însă primele aplicaţii practice ale noii investiţii se vor contura abia după anul 2020.
România a candidat şi a fost acceptată în proiectul de cercetare european ELI (Extreme Light Infrastructure), la care participă 12 ţări: Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Polonia, Lituania, Cehia, Ungaria şi România, plus două ţări cu statut de observator – SUA şi Japonia. Directorul general al IFIN Măgurele, dr. Nicolae Zamfir, ne-a explicat acceptarea României prin faptul că ţara noastră este a cincea putere europeană (după Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia) în domeniul cercetărilor de fizică nucleară.
Parteneriat România - Ungaria - Cehia
Proiectul ELI urmăreşte construirea unui laser de cel puţin 100 de ori mai puternic decât oricare laser existent în acest moment pe Terra. Una dintre fazele dezvoltării proiectului va fi construirea unor lasere de putere intermediare, de ordinul a 10 petawaţi (1 petawatt = 10 la puterea 15 waţi), în trei state – România, Ungaria şi Cehia.
Laserul din România va fi instalat într-o hală care se va ridica în apropierea Bucureştiului, în incinta IFIN. Construcţ