Violonistul Alexandru Tomescu a sustinut un recital sambata, 17 octombrie, in Padurea de Ses de la Orheiu Bistritei, dupa ce 300 de voluntari au terminat de plantat 5 000 de puieti in cadrul unei actiuni de impadurire organizata de asociatia Tasuleasa Social. In mijlocul padurii, inconjurat de cele cateva sute de tineri, Tomescu a cantat timp de 45 de minute, apoi a vorbit relaxat cu voluntarii despre copaci, despre despaduriri si despre muzica clasica.
Rep: De ce ai venit la Tasuleasa?
Am plantat de multe ori copaci, chiar daca nu intr-un cadru organizat. Din pacate, noi, romanii, ne-am obisnuit sa asteptam Statul sa vina si sa faca. Dar, daca fiecare dintre noi ar planta macar un puiet, am avea dintr-o data 22 de milioane de copaci. Ce s-a intamplat aici, cu acesti voluntari foarte tineri, este important pentru ca ii invata cat de mult conteaza gesturile individuale. In ultimul timp am primit doar semnale descurajante pentru mine ca roman, asa ca imi face bine sa ii vad pe adolescentii acestia de 15-16 ani cum se implica.
M-a bucurat interesul copiilor, mai ales ca nu era nici un profesor care sa ii impinga de la spate si sa le ceara sa ii puna cinci intrebari artistului. Alexandru Tomescu Rep: Ai incercat in ultimii ani sa te apropii de aceasta categorie de public: alaturi de colegii tai din Romanian Piano Trio - Horia Mihail si Răzvan Suma - ai avut mai multe concerte de muzica clasica neconventionale. Ai reusit sa atragi atentia tinerilor?
Cred ca da. E foarte important sa vada ca suntem la fel ca ei si ca putem relationa. Daca acum, la concertul acesta, as fi scos vioara si doar as fi cantat, nu cred ca voluntarii ar fi inteles mare lucru. Dar pentru ca m-au vazut deschis, au venit sa discute cu mine si sa imi puna intrebari. M-a bucurat interesul lor, mai ales ca nu era nici un profesor de fata care sa ii impinga de la spate s