Medicul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă ne-a răspuns la cele mai acute întrebări legate de virusul A/H1N1. De la 15 octombrie a început vaccinarea gratuită împotriva gripei sezoniere „clasice”. Acţiunea va dura până la 1 decembrie şi va fi efectuată înaintea celei de vaccinare contra virusului A/H1N1, pentru a reduce la maximum numărul îmbolnăvirilor. Către sfârşitul acestui an şi începutul lui 2010 va urma campania de vaccinare împotriva virusului gripei noi. Pentru a afla care sunt provocările la care trebuie să facem faţă în „sezonul gripelor” am cerut părerea dr. Viorel Alexandrescu.
Vaccinul împotriva gripei sezoniere oferă imunitate şi împotriva gripei noi?
Foarte puţin, nesemnificativ. Vaccinul „clasic” nu oferă o protecţie eficientă populaţiei împotriva virusului gripei noi.
Ce contraindicaţii are vaccinul împotriva gripei noi?
Sunt valabile aceleaşi contraindicaţii ca şi în cazul oricărui vaccin gripal. Acestea îi vizează în special pe cei care au alergie la ouă sau care suferă de o boală acută febrilă.
Virusul gripei sezoniere s-ar putea combina cu cel al noii gripe pentru a genera un „supervirus”?
Este o chestie teoretică. Este posibil, dar e foarte greu de realizat într-un timp atât de scurt. A fost nevoie de cel puţin zece ani ca acest virus, al gripei noi, să se configureze. El are material genetic şi de la păsări, şi de la oameni şi de la porci. A rezultat un triplu reasortant (microorganism rezultat din recombinarea virusurilor de la trei specii diferite – n.r.), dar în decursul mai multor ani. Ca să poată rezulta un virus cu o altă combinaţie genetică - viabil şi uşor transmisibil - trebuie să treacă mai mulţi ani, perioadă în care cei doi agenţi patogeni să circule în paralel.
Vă aşteptaţi la un