Cătălin Ivan a devenit europarlamentar la numai 30 de ani şi fără a fi băiatul preşedintelui. Sursa: Epa
Zilele însorite sunt atât de puţine la Bruxelles, încât presa le ţine socoteala cum numărăm noi, în România, accidentele din weekend. Se ştie, de exemplu, că în luna februarie au fost fix 26 de ore cu soare. Evenimenul este atât de aşteptat, încât în zilele senine oamenii se bat pentru băncile din parcuri pentru o cură de soare
. Această atmosferă mohorâtă se potriveşte de minune cu sobrietatea celor 100.000 de funcţionari europeni, o armată extrem de disciplinată ce formează trupele de elită ale ultimului imperiu din istoria lumii.
Babilonul, acum
Bruxelles e un Hollywood politic. La L.A. e soare şi o vreme călduţă tot timpul anului, aşa că divele pot fi pozate în maşini decapotabile. La Bruxelles, vedetele nu sunt actori, ci comisari în costume negre, purtând mereu la sub braţ câte un dosar cu documente.
Traversând bd. Belliard treci din Parlament în Comisia Europeană, iar pe drum poţi da nas în nas cu fostul comisar pentru România Jonathan Scheele. Sau poţi lua maşina spre casă şi, la semafor, dacă nu eşti atent, să-l calci pe bombeu pe fostul ministru de externe al Franţei, acum europarlamentar, care tocmai încearcă să traverseze pe roşu.
Întreaga zonă administrativă are o arhitectură haotică. Clădirile instituţiilor europene se încalecă în strânsoarea bulevardelor Belliard şi Rue de la Loi (Calea Legii). Nu ştiu câte evenimente reale a prezis Biblia - unii cred că tot ce trăim până la sfârşitul lumii a fost deja scris -, dar cu Babilonul a nimerit-o.
În acest perimetru de un kilometru, graniţele se topesc, naţionalităţile dispar, oamenii din alte ţări ţi se par a fi doar din alte judeţe, nu există nici măcar diferenţe vestimentare.
Fiecare vorbeşte în limb