Cercetători de renume au stârnit panică pe plan mondial.
După lungi investigaţii, ei au anunţat că există probabilitatea ca una dintre cele mai cumplite suferinţe existente pe planetă să se transmită de la om la om, prin contaminare!
Cheia „tau”
Cercetările au fost efectuate pe cobai de o echipă europeană, iar rezultatele au fost publicate pe site ul revistei Nature Cell Biology. Concret, s-a ajuns la concluzia că injectarea de ţesut cerebral care conţine forma anormală a unei proteine umane, numită „tau”, tipică maladiei Alzheimer, în creierul cobailor sănătoşi generează proliferarea de leziuni caracteristice.
„Descoperirea deschide noi căi în cercetarea demenţei, prin care vom încerca să înţelegem cât de anormal se poate răspândi proteina «tau». Am căutat să vedem dacă ghemele <> se pot răspândi în creierul cobailor.
Injectarea cobailor sănătoşi cu un extras cerebral provenit de la alţii care au astfel de gheme în creier a făcut ca proteina «tau» să se răspândească la primii din locul injecţiei în regiunile cerebrale învecinate”, a explicat Michel Goedert, de la Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul Universităţii engleze Cambridge, unul dintre participanţii la studiu.
34 de milioane în 2025
Până în prezent, cele mai vehiculate cauze care ar fi produs declanşarea acestei maladii erau, în primul rând, transmiterea pe cale genetică, în special la rudele de gradul I, iar în al doilea rând, drept rezultat al alimentaţiei nesănătoase, care conţine E-uri şi conservanţi.
Studiile cercetătorilor americani indică faptul că între 2 şi 4% dintre oamenii cu vârste peste 65 de ani se vor îmbolnăvi de Alzheimer, proporţia celor afectaţi crescând odată cu înaintarea în vârstă.
Observaţiile specialiştilor de la Spitalul ieşean Socola arată că, în principal