Dacă vizitaţi Muzeul Memorial Bacovia toamna puteţi intra în universul descris de marele poet. Doar 4 lei costă să vedeţi camera în care Bacovia a creat în ultima parte a vieţii sale poeziile simboliste care l-au făcut cunoscut. GALERIE FOTO
Am ajuns la casa lui George Bacovia într-o zi ploioasă de toamnă, cu cerul plumburiu, care parcă aminteşte de poeziile lui. Imobilul se află pe strada cu acelaşi nume din sectorul 4, la numărul 63. De cum am păşit în curtea poetului, a început să plouă de parcă poezia „Lacustră“ prindea viaţă din energiile emanate de casă.
Mai citeşte şi:
Paradisul verde al lui Arghezi, în Bucureştiul modern
Am intrat printr-un vestibul modest. Aici se află trei vitrine în care sunt expuse operele soţilor Bacovia. În mare parte, sunt primele ediţii de poezii, „Plumb“ (1916), „Scântei galbene“ (1926) şi „Cu voi“ (1930), dar şi câteva antologii mai vechi şi reeditări ale volumelor poetului.
Un tablou care îl înfăţişează pe Bacovia veghează intrarea în mica şi primitoarea lui casă.
Pe cuierul de lângă uşa de la intrare se află o pălăriuţă neagră a soţiei poetului, Agathei Bacovia, care aminteşte de moda acelor timpuri, împreună cu două perechi de pantofi mici şi eleganţi, aşezaţi mai jos.
Pe pereţii vestibulului se află mai multe schiţe în creion făcute de Spiru Verbulescu, inspirate de poeziile lui Bacovia.
Masca mortuară a poetului, în vitrină
Din vestibul, o uşă dă în camera Agathei Bacovia, în care se află o bibliotecă mare, de culoare neagră, plină cu cărţile poetului. Într-una din vitrinele bibliotecii sunt expuse masca mortuară a lui Bacovia, mulajul mâinii lui şi vioara la care cânta şi a cărei imagine o folosea în poeziile sale pentru a sugera melancolia gravă.
La o măsuţă téte-a-téte de culoare neagră, Agatha Bacovia servea cafeaua alături de pr