DECOLARE. Racheta Helen aşteaptă din zi în zi vreme frumoasă ca să poată zbura pe orbită, într-un test al aselenizării, programată până în 2012.
1 /.
Membrii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) se îndreaptă către startul primului test de desprindere a rachetei Helen de Pământ. Programată pentru începutul lunii octombrie, decolarea a fost amânată din pricina procedurilor: documente, aprobări şi, în final, metehnele vremii.
Echipa ARCA a întocmit proiectul „Helen”, o rachetă care va zbura spre Lună până în 2012, într-un concurs organizat de Google Lunar X Prize. Primul satelit românesc este înscris în competiţie şi, conform planurilor românilor, se va plimba pe Lună cel puţin 500 de metri, va trage cadre şi va filma tridimensional.
Botez de 1 iulie
Racheta românească Helen va atinge cu siguranţă Luna. Momentul este imprecis, pentru că ziua în care se va apasa butonul trebuie să aibă cer senin şi un vânticel slab, de cel mult şapte kilometri pe secundă. „Încărcarea la bord se va face astăzi sau mâine, mai sunt câteva acte de procedură şi, în prima zi cu soare, îi dăm drumul”, spune Bogdan Sburlea, managerul proiectului.
Creaţia astronauţilor români a fost botezată „Helen” pe 1 iulie, are aproape două tone şi, după ce va fi transportată până în mijlocul Mării Negre de două nave ale Marinei Militare, va fi catapultată în spaţiu. Învelită într-un balon solar, Helen va ajunge la 14.000 de metri altitudine în aproximativ trei ore. Acolo, motorul, care este alimentat cu apă oxigentă, se va pune în funcţiune, şi racheta va pleca în spaţiu.
De pe orbită, racheta va fi întoarsă spre Pământ şi va ateriza în Marea Neagră. Din Portul Constanţa se va pleca noaptea, iar toată operaţiunea va dura până a doua zi, la ora 16.00.
Made in Romania
Cu excepţia