Doi dintre cei mai apreciaţi antrenori ai momentului, Mircea şi Răzvan Lucescu, nu au putut să se impună şi în lumea afacerilor. Chiar dacă au diplome de specialitate, terminând Academia de Studii Economice, ambii au eşuat în aproape toate domeniile de afaceri în care s-au implicat. Concluzia? Fotbalul rămâne singura sursă sigură de venit.
«Gaură» în pantofii «Lucescu»
Deşi ocupat cu activitatea de antrenor, “Il Luce” şi-a deschis în 1999, la Iaşi, o fabrică de încălţăminte, care producea pantofi şi ghete pentru fotbal, marca “Lucescu”. Antrenorul deţinea 50% din active, iar fraţii italieni Giampiero şi Giuliano Ferri, care erau proprietari în Italia ai lanţului de magazine Pitti Shţs, cealaltă jumătate.
După doar trei ani, Lucescu a abandonat afacerea şi a rămas cu o “gaură” de 200.000 de dolari, fiind convins că peninsularii au umblat la evidenţele contabile. “Din păcate, nu am avut pe cine să las să se ocupe de afacere. Din această cauză lucrurile au luat-o în- tr-un sens cu totul greşit, iar afacerea a intrat în regres”, mărturisea atunci antrenorul, pentru revista Capital.
Acuzaţi de înşelăciune
Altă afacere păguboasă pentru clanul Lucescu a fost implicarea în acţionariatul societăţii de asigurări Croma, care vindea mai mult poliţe de răspundere civilă auto şi Casco. Printre clienţii respectivei firme s-au numărat jucătorii de la Dinamo şi Rapid.
Afacerea a fost lichidată în condiţii dintre cele mai neprielnice, ajungându- se chiar ca Mircea şi Răzvan Lucescu să fie acuzaţi de înşelăciune, deoarece ar fi majorat în mod fictiv capitalul social al firmei de asigurări prin dublarea valorii unui imobil. În 2003, Lucescu a vândut toate acţiunile deţinute la Croma, ieşind în pierdere cu 100.000 de euro.
Executat silit de Fisc
În 2001, Mircea Lucescu a cumpărat 33% din pachetul de acţiuni al Romradiatoare Braşov. Alegere nei