Dependent de adrenalină, specializat în scufundări la mare adâncime, Viorel Lupşa a ales să lupte în fiecare zi pentru salvarea arădenilor. Profil :
Născut. 28 decembrie 1974, Constanţa
Studii. Student la Facultatea de Management
Experienţă. De 20 de ani lucrează în armată, iar de trei ani activează la ISU Arad
Familie. căsătorit, doi copii
De trei ani lucrează în cadrul ISU Arad. Născut tocmai în cealaltă parte a ţării, la Constanţa, Viorel Lupşa a prins de mic gustul scufundărilor. „Dintotdeauna mi-a plăcut marea, mai ales că am fost născut şi crescut aproape de ea. M-am apucat de scufundări încă de la zece ani şi a fost dragoste la prima încercare”, povesteşte Viorel.
Singurul lucru care-l deosebeşte pe acesta de cei care au mai optat pentru această meserie este faptul că Viorel este scafandru de mare adâncime. „Sunt puţini scafandri de mare adâncime în ţară. Suntem maximum o sută cei care avem această specializare”, spune acesta.
Mureşul, văzut cu alţi ochi
Pentru Viorel Lupşa, Mureşul are o altă faţă, una nevăzută de arădenii care pescuiesc sau merg la picnic pe malul râului. „Din punct de vedere al scufundărilor, Mureşul este un râu dificil. Asta pentru că vizibilitatea este foarte redusă. Trebuie să ne folosim de semne prin atingere pentru a comunica. În plus, având în vedere că s-a forat foarte mult pe Mureş, malurile sunt foarte fragile, o altă problemă cu care ne confruntăm. Cât privesc şansele de supravieţuire ale victimelor, în primele trei minute sunt şanse de 80-90% să supravieţuiască. După opt minute în schimb, şansele ca victima să fie salvată sunt de 10%. De aceea, în acest context, contează foarte mult şi temperatura apei, pe lângă partenerul de lângă tine ”, povesteşte Viorel. Deşi trăieşte într-o continuă fugă pentru salvarea unor vieţi, acesta trebuie