Artist internaţional şi profesor la Universitatea din Illinois, Sherban Lupu s-a impus ca “vioara întâia” în faţa lăutarilor virtuozi din România.
Îndrăgostit încă din adolescenţă de muzica lui George Enescu, violonistul Sherban Lupu a înţeles rolul important pe care folclorul şi virtuozitatea lăutarilor l-au jucat în inspiraţia marelui compozitor.
“În satul natal, Liveni, Enescu a învăţat de mic să cânte la vioară, după cum îi arătau lăutarii ţigani şi toată viaţa a apreciat talentul înăscut al acestor muzicanţi”, spune violonistul.
La rândul său, Sherban Lupu nu a ezitat să se ia la întrecere cu unii dintre cei mai renumiţi lăutari din ţară. Rezultatul acestei întâlniri se regăseşte pe CD-ul “Sherban Lupu şi virtuozii ţărani din România”, editat, recent, la Electrecord.
Muzicianul şi muzicanţii
Sherban Lupu este consacrat ca un violonist extrem de talentat şi este apreciat ca unul dintre cei mai însemnaţi interpreţi din lume ai muzicii lui George Enescu.
Prestigiul şi exigenţa sa profesională nu l-au oprit să accepte provocarea unei experienţe unice, aceea de a cânta o selecţie reprezentativă de muzică din repertoriul unor renumiţi lăutari.
Parteneri de taraf i-au fost Ion Paul din Budeşti, Maramureş, un tânăr şofer de basculantă care cântă la ceteră, Ioan Pop din Hoteni, Maramureş, cântăreţ la zongură, ceteră, contră, fluiere şi dobă, Constantin Lupu din Botoşani, violonist, conducător al grupului de muzică ţărănească “Datina”, Gheorghe Meti din Negreşti-Oaş, ceteraş ţigan, “fruntea muzicanţilor oşeni” şi Email Mihaiu din Gherla, “cel mai bun ceteraş al Transilvaniei”.
Tuturor, Sherban Lupu le-a fost “primaş”, adică conducător. Însuşindu-şi perfect tehnica de mare măiestrie a lăutarilor el a câştigat respectul şi prietenia talentaţilor muzicanţi.
Din nou acasă
În ediţia din acest an a Festivalului George E