Cloputul din turla Casei Sfatului din Braşov, care a amuţit acum aproape 50 de ani din cauza comuniştilor, a bătut din nou, cu timbrul său inconfundabil, ora exactă. Sursa: Andrei PaulSursa: Andrei Paul
1 /.
Nu de 12 ori, cum ar fi trebuit, dar este totuşi un început pentru un clopot care nu a mai sunat de atâta timp. Imediat după bătăile clopotului, „turnarii“ de pe balconul Casei Sfatului – de această dată un ansamblu de suflători de la Filarmonica Braşov - a reînviat tradiţia medievală a celor care, prin sunetele trompetelor lor, îi chemau, în secolele XVII-XVIII, pe braşoveni la sfat.
De această dată, ei au interpretat „Riado” de Zoltan Szalay, „Bürger Kronstadts, lasst uns singen” de J.L. Hedwig şi „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, ca semn distinct şi respect pentru fiecare dintre cele trei comunităţi importante din Braşov – maghiară, săsească şi românească.
Evenimentul este inclus în cadrul manifestărilor Festivalului „Musica Coronensis“, care are drept scop redescoperirea şi valorificarea tradiţiilor muzicale braşovene şi care se va sfârşi duminică.
„Este un sunet care nu poate fi egalat sau confundat“
Clopotul vechi din turnul Casei Sfatului, turnat în 1520, a fost distrus în incendiul oraşului din anul 1689. Noul clopot a fost turnat din 400 kilograme de bronz şi 400 kilograme de cupru, în anul 1690, de către maestrul Heinrich Lampe (Hildesheim/ Braunschweig- Germania).
Clopotul are formă de cupă, cu un diametru de aproximativ 1,2 metri. Iniţial, clopotul era acţionat prin intermediul a două ciocane de către mecanismul ceasornicului din turn şi bătea din sfert în sfert de oră. În anii '60, comuniştii au tăiat mecanismul de legătură, pentru că, spun organizatorii, zgomotul ar fi fost considerat prea mare pentru zona Pieţei Sfatului.
„Îmi amintesc că sunetul acestui