Ascuns printre coline, inconjurat de ziduri groase, Castelul Bethlen isi spune si acum povestea cui are timp sa o asculte.
La nici zece minute de la drumul dintre Sighisoara si Mures, acesta se inalta falnic din istorie peste satul Cris, din judetul Mures.
Localnicii stiu cu totii de povestea fantomelor de la castel. Nu se sperie nimeni insa. Stiu ca sute de ani, castelul a vegheat asupra strabunilor lor.
Castelul Bethlen din satul Cris, comuna Danes, construit in secolul al XIV-lea, este unul dintre cele mai impresionante din Transilvania, datorita stilurilor gotice si renascentiste intalnite in arhitectura sa.
Localitatea Cris era situata in vechime la granita Imperiului Austro-Ungar, iar Castelul de aici a fost construit initial ca punct de aparare a hotarelor imperiului. Intr-un document din 1305 se arata ca mosia si castelul au trecut in proprietatea uneia dintre ramurile familiei Bethlen, denumita ramura de Cris.
Desi Castelul a evoluat in timp, iar functia sa defensiva a fost inlocuita treptat cu cea de resedinta nobiliara - in vremea lui Georgius Bethlen, iar apoi in vremea lui Franciscus Bethlen - caracterul sau defensiv se pastreaza inca.
In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe vremea lui Alexius Bethlen, turnul donjon a fost suprainaltat cu inca un nivel, iar zidurile au fost micsorate. In aceasta perioada a fost construit si conacul, care cuprinde pivnita cu bolti de caramida, parter, etaj, sauna, o galerie deschisa cu arcade pe coloane si capela familiei Bethlen.
Curtea Castelului are forma de patrulater neregulat, prevazut la colturi cu bastioane romboidale de tip pana. In curtea interioara centrala se afla un donjon circular, cu cinci nivele, cel mai inalt turn al arcasilor din tara, care este alipit unei incinte dreptunghiulare fortificate.
Ca orice