În rezervaţia de la Bucşani, de lângă Târgovişte, trăiesc cele mai mari animale ale Europei. Zimbrii au dispărut din sălbăticie în secolul al XVIII-lea, iar acum pădurarii se pregătesc să-i lase din nou în libertate. CLICK PENTRU FOTOGALERIE! Citiţi şi: Braşov: Zimbrii s-au simţit uşuraţi în rezervaţia de la Vama Buzăulu (VIDEO) Braşov: Un zimbru francez a fost doborât de stres (GALERIE FOTO) La liziera pădurii Neagra, judeţul Dâmboviţa, zimbrii ies dintre copaci şi înaintează alene pe câmpul din faţa lor. Sunt 24, iar turma e condusă de un mascul care cântăreşte cam o tonă şi măsoară mai mult de doi metri înălţime. Corpul îi e acoperit de o blană maronie şi aspră, care formează o coamă pe mijlocul spatelui şi atârnă lungă pe gât, ca o barbă.
Pe pleoapele groase i se plimbă câteva muşte, iar de părul dintre coarnele încovoiate i s-a prins o crenguţă. În urma lui păşeşte femela dominantă, adevărata conducătoare a turmei, care se mai opreşte din când în când să smulgă ultimele fire verzi de iarbă de pe pământ. Pe lângă cei doi mai sunt alte femele, viţei tineri şi doi pui fătaţi acum două luni, unul roşcat şi celălalt brun. Liniştea zilei de toamnă e întreruptă de zgomot de mestecat şi de rumegat, iar uneori de „glasul” zimbrilor, un amestec de sforăit şi de grohăit. Deşi e soare, în aer se simte toamna şi în pădure nu prea mai e de mâncare. În curând va veni vremea rece şi e momentul ca animalele să se apropie de oameni.
Zimbrul e cel mai mare animal de pe continent. Deşi e mai înalt decât un om şi mai puternic decât un cerb, pentru a supravieţui şi a se înmulţi are nevoie de fânul, cerealele, porumbul sau sfecla pe care le primeşte de la îngrijitori din octombrie până în aprilie. 37 de bizoni europeni trăiesc pe 162 de hectare de pădure lângă satul Bucşani, în cea mai mare rezervaţie de acest tip din România, Zimbrăria Neagra.
@N_P