După ce la Brăila s-a încheiat de curând festivalul de teatru balcanic, „Zile şi nopţi de teatru european”, organizat de criticul Doina Papp şi de Veronica Dobrin, directori ai festivalului şi respectiv al teatrului „Maria Filotti”, zilele acestea se desfăşoară, la Arad, ediţia a XV-a a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic.
Unul dintre volumele lansate, şi la Brăila, şi la Arad, este „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe”, semnat de Mircea Morariu şi editat de Fundaţia „Camil Petrescu”.
Cartea, care a fost prezentată de criticul Doina Papp la Brăila, reuneşte o serie de şapte dia loguri cu Ion Caramitru. Refăcând traseul evoluţiei umane şi profesionale al unuia dintre cei mai pregnanţi şi charismatici interpreţi ai rolului Hamlet (cum a fost cel interpretat în spectacolul montat de Alexandru Tocilescu, în 1985), dialogurile sunt o „cronică vie” a timpurilor noastre.
Într-un clasament „The Times”, actorul apărea ca unul dintre cei mai valoroşi interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile. Publicaţia britanică a invitat cinci specialişti în Shakespeare, solicitându-le să facă un clasament al celor mai bune interpretări ale lui Hamlet.
În topul rezultat, Ion Caramitru stătea alături de nume sonore: Sir John Gielgud, Toby Stephens, Michael Redgrave şi Michael Pennington.
„Ion Caramitru de la Teatrul Bulandra şi Toby Stephens de la Royal Shakespeare Company au dat dovada stralucită a unui umor penetrant şi inconfortabil care le-a asigurat sănătatea mintală şi i-a ferit de primejdii în condiţiile unei presiuni politice şi personale de nesuportat”, scria „The Times”.
Un alt volum de excepţie, lansat la Arad, este „Pe repede înapoi”, scris de criticul de teatru Ion Parhon, director artistic al festivalului.
Regăsim în volum un portret emoţionant al lui Ştefan