Dacă autorităţile se chinuiesc de ani buni să pună pe picioare traseul turistic „Drumul Vinului” din Podgoriile Aradului, o româncă de naţionalitate maghiară născută România, dar plecată din Arad în Ungaria, a sesizat succesul unui asemenea traseu şi s-a mişcat înaintea autorităţilor.
Are două cetăţenii şi de câţiva ani s-a implicat în ceea ce înseamnă vinurile din Ungaria şi România. Gál Gyöngyvér a pus pe picioare un traseu care atrage lunar turişti spre Arad. Nu a putut rata nici Festivalul Vinului deschis, mai ales că aici a discutat să includă şi crame noi în oferta pe care o face turiştilor.
Deşi mai avem de lucru, „Bor Boszorka”, adică „Vrăjitoarea Vinului”, cum se prezintă de fiecare dată, chiar în oferta turistică, are succes şi cu ce avem acum în podgorie. „Cum e şi în Ungaria, la Tokay, e pivniţă după pivniţă, şi fiecare trăieşte bine, da? De ce nu am vrea să facem şi în zona Minişului tot aşa, să fie mai multe pivniţe”, nu înţelege Gál Gyöngyvér, care spune însă că „turiştii vor să vadă mai multe piviniţe”.
„Vrăjitoarea vinului” a înfiinţat, în 1999, cu Geza Bala, a înfiinţat una dintre cele mai cunoscute crame din podgorie, dar duce turişti mai multe locuri. „Eu duc turişti din Ungaria, la noi în cramă, la noi, (la Wine Princess). A doua zi se interesează ce mai poţi să arătaţi, ce mai pot să vadă, aşa că am luat legătura cu mai multe crame din Miniş, pentru că trebuie un program mai vast pentru turişti. Am putea să facem mai renumită podgoria Miniş. Sunt foarte impresionaţi şi interesaţi să afle mai multe lucruri”, povesteşte ea.
O excursie costă 150 lei
O excursie în Podgoria Aradului înseamnă însă ceva mai mult decât a degusta vinurile alese din zonă.
„Fac o prezentare a Aradului, cu Cetatea, cu Parcul Reconcilierii, cu Primăria, cu parcul din spatele primăriei, până la ştran