IT-ul şi sectorul bancar au cea mai mică migraţie a angajaţilor pentru că veniturile sunt consistente. La polul opus se află vânzările. Sursa: NorthFoto
Într-un clasament al celor mai stabile şi bănoase joburi, angajaţii din IT, dar şi cei din poziţiile de top din domeniul bancar se detaşează. În coada clasamentului sunt persoanele care muncesc în vânzări sau call-centeruri. Spre deosebire de anii trecuţi, un domeniu care a devenit instabil este cel al resurselor umane.
Eduard Ezeanu, consilier în carieră, şi Mihaela Forgaciu, specialist în resurse umane, ne-au ajutat să facem o analiză a celor mai stabile/instabile domenii în care se poate munci în România.
2.000-3.000 de euro, salariul în IT
De departe, IT-ul este domeniul în care angajaţii migrează cel mai puţin, iar joburile sunt stabile. „Asta, pentru că cei care ştiu să-şi facă bine treaba sunt atraşi de firme mari, care le oferă condiţii bune de muncă şi îi este foarte greu unei alte companii să vină cu o contraofertă competitivă. Salariile în acest domeniu sunt destul de mari - un programator câştigă în jur de 2.000-3.000 de euro. Practic, motivele pentru ca un angajat care lucrează în acest domeniu să părăsească compania sau să se reorienteze în carieră sunt foarte puţine”, este de părere consilierul în carieră Eduard Ezeanu.
Un domeniu-vedetă pentru această perioadă este cel financiar. „Se caută foarte mult oameni în acest domeniu. Mobilitatea este mică pentru că salariile în acest sector sunt cele mai mari”, spune Mihaela Forgaciu, specialist în resurse umane. Un director financiar câştigă între 2.000 şi 10.000 de euro pe lună, cei mai mulţi dintre ei având o leafă lunară de 4.000 de euro.
În unele posturi din domeniul bancar, migrarea este aproape inexistentă, dar sunt şi poziţii unde mobilitatea este destul de mare. „Există ni