Declinul economic ii obliga pe rusi sa aleaga calea capitalismului si sa renunte la dependenta de petrol si la interventia puternica a statului in economia reala.
Premierul rus Vladimir Putin vrea sa echilibreze deficitul bugetar de anul viitor, estimat la 6,8% din PIB, prin privatizarea companiilor de stat.
Totodata, declinul masiv de anul trecut al pretului petrolului, de 54%, care a impins economia rusa catre o contractie de 10,9% in trimestrul al doilea, a reusit sa convinga guvernul de la Moscova ca trebuie sa isi reduca dependenta de exporturile de materii prime.
"Exista o agenda reala de reforme, insa a fost scoasa la lumina doar din cauza actualului context economic", este de parere Tom Mundy, strateg pentru banca de investitii rusa Renaissance Capital, scrie Bloomberg. "Ar trebui sa o intampinam cu bratele deschise, pentru ca aduce transparenta, lichiditate, aduce inapoi investitorii straini. Insa raman la ideea ca aceasta reforma este doar rezultatul crizei financiare", mai spune Mundy.
1,6 mld. euro din privatizari
Autoritatile ruse vor sa obtina 70 mld. ruble (1,6 mld. euro) anul viitor, de zece ori mai mult decat se stabilise initial, din vanzarea partiala sau chiar integrala a actiunilor pe care le detin in cadrul a 450 de companii, a declarat la inceputul lunii ministrul rus al economiei, Elvira Nabiullina.
Spre exemplu, guvernul ar putea vinde pana la 20% din Sovcomflot, operatorul portuar ce a fuzionat in 2007 cu Novoship, a declarat vicepremierul rus Igor Shuvalov. Printre privatizarile de anul viitor nu vor fi incluse companii precum producatorul de petrol Rosneft sau compania feroviara de stat.
Nu este pentru prima data cand Rusia face privatizari. In anii '90, o serie de mari companii de stat au fost vandute unor oameni de afaceri, cunoscuti ulterior sub denumirea de oligarhi, la preturi derizo