La sfârşitul săptămânii trecute a primit premiul „Marian Papahagi“ pentru volumul „Sensuri ale perfecţiunii“. Prodecan al Facultăţii de Litere, ea nu a părăsit cariera didactică din primul an după absolvirea facultăţii. PROFIL
Născută: 3 mai 1964, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Doctor în Filologie cu o teză despre istoria ideilor literare româneşti.
Stare civilă: Necăsătorită
Cu o tradiţie în familie în domeniul ştiinţelor umaniste, dar şi „împotriva sfaturilor părinteşti“ care încercau să o îndrepte către matematică sau medicină, Ioana Both s-a îndreptat către Facultatea de Filologie, care a venit de la sine după absolvirea Liceului de filologie-istorie „Ady-Şincai“.
„Eram o tânără pasionată fără îndoială de cultură, de studii umaniste şi de aici începeau restricţiile impuse degrila opţiunilor universitare din anii ’80. Mi-ar fi plăcut Istoria Artei, dar nu mai era în admitere decât la Bucureşti şi în anul în care mi-am dat eu bacalaureatul nici nu a fost admitere”, îşi aduce aminte Ioana Both.
Profesoară din pasiune
A fost şefă de promoţie atât la liceu, cât şi la secţia Română - Franceză a Facultăţii de Litere din Universitatea Babeş-Bolyai, unde a reuşit să intre în ciuda concurenţei de circa opt candidaţi pe loc, pentru 24 de locuri în total.
„Mi-a devenit foarte clar că voi putea fi, bine şi cinstit, o profesoară în sensul cel mai simplu al profesoratului, o profesoară de limbă şi literatură română sau altceva...”, spune Ioana Both, adăugînd că s-ar putea întoarce, fără mari probleme de adaptare, la această primă meserie a ei, la elevii de vîrste mici.
Revoluţia i-a deschis drumul către universitate
Având părinţii cadre universitare, conform legislaţiei ultimilor ani ai dictaturii, nu a avut acces