Sapte baze de date nationale ar putea scapa cetatenii si firmele de povara de a prezenta aceleasi acte de mai multe ori la ghisee si institutii diferite.
Infiintarea a sapte baze de date nationale ar putea rezolva problema birocratiei administratiei, care cere, spre exemplu, unui cetatean sa ofere aceleasi date detaliate despre o masina achizitionata si la Politie si la Fisc, potrivit unui proiect de lege realizat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Potrivit proiectului solutia pentru ca statul si contribuabilii sa nu mai piarda timpul oferind/solicitand aceleasi date de mai multe ori ar fi crearea unor registre electronice nationale (REN) care sa contina informatii despre populatie, taxe, societati, proprietati, asigurarile sociale, studenti si din domeniul rutier.
In nota de fundamentare a proiectului de lege se precizeaza ca introducerea registrelor electronice nationale va reduce duplicarea datelor utilizate de sectorul public, al prevenirii colectarii redundante a informatiilor de la persoane fizice.
Reprezentantii MCSI nu ofera detalii insa, pe de alta parte, este bine cunoscut faptul ca diversele institutii de stat solicita numeroase copii dupa diverse acte, de regula aceleasi. Unul dintre cele mai "copiate" acte din Romania este, probabil, cel de identitate care este solicitat, in xerox, chiar si pentru cele mai simple operatiuni, de cea mai mare parte a institutiilor din administratie.
Mai putine documente in copie?
Chiar si inmatricularea unei masini noi achizitionate de la un dealer - cel mai simplu scenariu posibil pentru inregistrarea proprietatii asupra unui autoturism presupune prezentarea a doua copii dupa actul de identitate catre doua institutii ale statului roman, respectiv serviciul de inmatriculare si administratia financiara. In acest caz copiilor dupa actul de identitate li se ada