Un control al inspectorilor Direcţiei Sanitar-Veterinare Sibiu a scos la iveală faptul că laptele şi cornul, distribuite elevilor printr-un program guvernamental, ajung cu întârziere în şcolile din localităţile rurale.
Controlul inspectorilor DSV a început la 1 octombrie şi s-a suprapus cu cazul celor 16 elevi internaţi în spital din cauza unei toxinfecţii alimentare despre care se credea că a fost contractată în urma consumării produselor din programul guvernamental.
Cei 16 copii au fost internaţi la spitalul de Pediatrie din Sibiu pe 9 octombrie şi au fost externaţi cinci zile mai târziu. Analizele de laborator au demonstrat însă că îmbolnăvirea lor nu se datorează cornului şi laptelui.
Amenzi de 19.000 de lei
Inspectorii sanitar-veterinari au controlat distribuţia laptelui şi cornului în 97 de unităţi şcolare, 51 de şcoli generale, 31 de grădiniţe, 7 creşe şi 8 centre de plasament. Cea mai gravă problemă descoperită în ceea ce priveşte programul este nerespectarea orelor de recepţie stabilite în contract în multe şcoli din mediul rural.
„Au fost verificate condiţiile generale de funcţionare a acestor unităţi, aprovizionarea cu materii prime, respectarea normelor de igienă în spaţiile de depozitare şi preparare a hranei, precum şi respectarea listei cu produse alimentare recomandate copiilor prin Ordinul 1563 pe 2008, al Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicatul emis de DSV Sibiu.
Inspectorii au amendat unităţi de panificaţie, depozite alimentare, furnizori de produse, în total fiind vorba despre 17 amenzi valorând 19.000 de lei.
Anul trecut, în judeţul Sibiu, programul guvernamental a fost derulat de o firmă din Turda. Anul acesta, licitaţia a fost câştigată de două firme, Prodlacta Braşov pentru distribuţia de lapte şi Vel Pitar Vâlcea, pentru produsele de panifica