Ne-am hotărât să aducem istoria în casele voastre. Istoria noastră, a făgărăşenilor, a Cetăţii Făgăraşului. Astfel, noi, redactorii Televiziunii Făgăraş şi ai săptămânalului Bună Ziua Făgăraş am început o campanie prin care încercăm să vă reamintim că cetatea este bunul nostru cel mai de preţ, este mândria noastră. A celor care trăim aproape de zidurile ei. În urmă cu două săptămâni, am demarat această campanie şi am pătruns împreună în turnul porţii. A urmat Donjonul sau turnul locuinţă. Zilele acestea, campania ne-a purtat paşii în Turnul-Temniţă.
Turnul-Temniţă – turnul morţii
Dincolo de zidurile cetăţii, vecin cu Turnul Porţii, se află Turnul-Temniţă. Între zidurile acestuia, mulţi dintre înaintaşi şi-au trăit ultimele clipe din viaţă, au fost torturaţi sau au murit aici. Un turn care ascunde multe lacrimi şi multă durere. O pată neagră a istoriei. Construit în perioada medievală, turnul a avut la început trei nivele. Alături de muzeograful Iulian Şchiopu, am pătruns între zidurile turnului temniţă. „Ne aflăm în Turnul-Temniţă, turn care datează de la sfârşitul secolului al XV-lea; nu ştim cu exactitate acest lucru, nici din documente, nici în urma săpăturilor arheologice efectuate în anii 70. S-a ajuns însă la concluzia că ar data de la sfârşitul secolului al XV-lea întrucât existenţa acestui turn este confirmată documentar în secolul al XVI-lea”, ne-a spus Iulian Şchiopu.
În Turnul-Temniţă. La fel ca în întregul castel se îmbină armonios mai multe stiluri arhitecturale. „Turnul-Temniţă are trei nivele, modificate ulterior la patru. Nu putem vorbi de un stil arhitectonic unitar, întrucât la fel ca întreaga cetate, construcţia a avut loc pe parcursul a 400 de ani. Sunt foarte multe stiluri arhitecturale care se îmbină”, ne-a mai spus sursa citată.
Torturaţi cu cleşti de smuls carne şi unghii
La primul nivel pătrundem într-un subso