În judeţ este mare „fierbere” în cele peste 1000 de cazane. Maramureşenii produc şapte feluri de palinci din cele 29 româneşti recunoscute de Uniunea Europeană drept produse tradiţionale.
La sfârşit de septembrie, început de octombrie, maramureşenii intră în sezonul „horincii”. Toate cazanele, mai mult sau mai puţin legale intră în febra „fierberii”, iar la final iese licoarea cu multe grade care „încălzeşte sufletul şi trupul şi dezleagă limba”. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Horincă din Maramureş care a fost înfiinţată în nanul 2003, în judeţ sunt înregistrate cu acte în regulă şase antrepozite pentru produse distilate din fructe şi peste 1.000 de cazane individuale în gospodării.
Cea mai mare distilerie din Transilvania, în Maramureş
Cea mai mare distilerie de fructe din Transilvania este la Seini în Maramureş. S.C. Valco S.A. a fost fondată în anul 1991, iar de anul acesta, face parte din Grupul de firme cehe Rudolf Jelinek, care are distilerii în Bulgaria, Serbia, Cehia şi Chile. Are în portofoliu 22 de rachiuri şi ţuici, iar din lista de 29 de produse spirtoase tradiţionale româneşti recunoscute de Uniunea Europeană prin Regulamentul 110, produce şapte: Horinca de Seini, de Chioar, de Lăpuş, Horinca de Maramureş, Palinca şi Turţul de Maramureş. „Cea din urmă este obţinută din prune penigee, un soi de prun care creşte numai în zona aceasta şi care are o aromă şi un buchet speciale”, a subliniat Alexandru Buciuman, şef de producţie la S.C. Valco S.A. Seini.
Tehnologie modernă adaptată la tradiţional
Vechile cazane de cupru în care „fierbeau” ţuica şi bătrânii nu au au fost înlocuite. „Pentru că horinca este înregistrată ca produs tradiţional, trebuie să respectăm toate procedurile tradiţionale”, a arătat Buciuman. Totuţi, de-a lungul anilor cazanele din cupru au fost dotate cu funduri de inox, la f