Edilii vorbesc încă de anul trecut despre un centru cultural al Bucovinei care să funcţioneze în clădirea renovată a Cinema Modern. Proiectul stagnează în faza elaborării documentaţiei.
Teatrul sucevean a renăscut
Sucevenii îşi doresc un oraş mai verde
Viaţa culturală a municipiului Suceava e sublimă, „dar lipseşte cu desăvârşire“, s-ar putea spune parafrazând o expresie făcută celebră de Ion Luca Caragiale. Este singura capitală de judeţ din Moldova în care nu funcţionează niciun cinematograf sau teatru. Unicul spaţiu din oraş care poate găzdui spectacole este Casa de Cultură a Sindicatelor.
De aceea, instituţia organizează în aceeaşi sală, pentru maxim 1.000 de spectatori, de la piese de teatru şi concerte, până la baluri şi discoteci. „Avem numai «opinci cu pretenţii» între conducători. Oraşul nostru face obiectul râsului în ultima vreme, din punct de vedere cultural“, este de părere scriitorul sucevean Nicolae Dărămuş.
Vecinii de la nord fac performanţă în cultură
Prin comparaţie, botoşănenii beneficiază atât de un teatru cu renume naţional, cât şi de o filarmonică, a cărei orchestră este chemată să concerteze în marile săli de spectacol din România. Edilii s-au lăudat încă de anul trecut că vor înfiinţa la Suceava cel mai mare centru cultural al Bucovinei. Şase instituţii ar urma să se reunească sub această siglă şi să-şi desfăşoare activitatea în clădirea renovată a Cinematografului Modern.
Este vorba despre Ansamblul „Ciprian Porumbescu“, Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Irimescu“, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, precum şi de revista „Bucovina Literară“. Refacerea cinematografului stagnează însă în stadiul aprobării unui plan arhitectonic.
Fanfara, unica atracţie
„Există viaţă culturală în municipiu, dar nu atât de mult coordo