Programe operationale, proiecte, cofinantare, consultanta, contractare, capacitate de absorbtie - au fost coordonatele unei discutii avuta cu niste primari suceveni, aflati intr-o vizita de informare la Bruxelles. Imbracati la patru ace pentru intalniri la Parlamentul European, dupa ce au vizionat prezentari in power point cu fondurile pe agricultura si pe dezvoltare regionala, concluzia celor 25 de primari din comune bucovinene a fost una singura: "cei de la Bruxelles nu stiu ce se intampla la noi, lucrurile par simple de-aici, insa cand nu ai bani nici pentru acea minima cofinantare, ele se complica". Cat de complicat pare drumul banilor de la Bruxelles spre comunele sucevene?
Foarte complicat, ar fi raspunsul simplu. Chiar si din Bucuresti esti putin rupt de ceea ce se intampla la nivel local in privinta proiectelor administratiilor locale supuse aprobarii pentru finantarea din fonduri europene. De la Bruxelles insa, cei care le-au vorbit celor 25 de primari de sate si comune bucovinene - specialisti de la directoratul de agricultura si de la cel de dezvoltare regionala - par si mai deconectati de realitate.
"Fiecare primarie are cate un proiect, insa nu stim cate vor fi aprobate. Si stiti, cu banii pe care i-am dat firmei de consultanta sa ne faca proiectul, daca nu ne este aprobat, puteam face altceva in comuna", mi-au spus unii dintre primari. Cateva mii de euro - costul intocmirii proiectului - par sa conteze foarte mult pentru o comunitate de 2500 de locuitori.
Acelasi lucru il spune si eurodeputatul Petru Luhan, membru al Comisiei de dezvoltare regionala din Parlamentul European. Tocmai de aceea el lucreaza intens la o idee care pare imposibila: vrea sa obtina finantare de 100% din bani europeni pe proiecte, dar si sa se simplifice procedurile. Daca voi obtine macar in ceea ce priveste proiectele finantate din fondul social