Termocentrala de la Craiova va fi sprijinită de statul român pentru crearea unei staţii de captare a dioxidului de carbon, cu tehnologii experimentale în Europa. Proiectul staţiei de captare, la care se adaugă un nou grup energetic, necesită investiţii de 1,6 miliarde de euro. Cel puţin 500 de milioane de euro ar putea fi asigurate de UE.
Complexul energetic (CE) Craiova, în colaborare cu Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz Mediaş şi compania Romgaz intenţionează să demareze la Craiova una dintre cele mai importante investiţii în domeniul energetic din ultimii ani, ale cărei costuri vor depăşi un miliard de euro. Este vorba de o staţie de captare a dioxidului de carbon, cu ajutorul unei tehnologii experimentale în Europa.
Costurile investiţiei sunt estimate la circa 500 de milioane de euro, la care se adaugă costurile de exploatare pentru următorii zece ani – estimate şi ele la circa 500 de milioane de euro. Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că proiectul de la Craiova va fi dezvoltat în colaborare cu o companie energetică din Norvegia, care participă cu un grant de 100 de milioane de euro. Cel mai probabil, compania implicată este Statkraft – al doilea mare producător de energie din surse regenerabile din Europa şi producătorul a peste 40% din energia Norvegiei. Până la 1 ianuarie 2010, ministerele de externe din România şi Norvegia vor semna un memorandum de colaborare în acest sens, a mai spus secretarul de stat.
Tehnologie în experiment
Dezvoltarea proiectului de la Craiova porneşte de la premisa că societatea are în vedere construirea unui nou bloc energetic, cu o capacitate instalată de 500 MW la sucursala sa de la Işalniţa, ale cărui costuri sunt estimate la peste 500 de milioane de euro. Investiţia este însă una de tip brow