Comisarul de poliţie Vasile Victor rememorează o poveste de tristă amintire de la începuturile carierei sale, în perioada prerevoluţionară, când cozile de topor ale partidului croiau dosare penale la comandă, meteahnă care, după cum a avut ocazia să observe comisarul, s-a perpetuat şi după Revoluţie. Un soi de judecată câmpenească ce a avut loc la serele din Dumbrăveni, în toamna lui '89, i-a amintit comisarului procesul de la începutul carierei sale, în urma căruia un om a fost băgat la puşcărie pentru şapte ştiuleţi de porumb care-i fuseseră "plantaţi" în maşină.
"Am intrat în Miliţie având nişte repere clare, nişte reguli de respectat, căci pe vremea aceea credeam cu tărie în dreptate, în dreptatea aceea curată ca un geam. Nou-venit fiind, am participat pentru prima oară la un proces, eu - plin de abnegaţie şi pătimaş pentru dreptate. Procesele erau atunci cu publicitate lărgită.
Ca să se dea un exemplu, să se transmită teama, instanţele se deplasau din tribunale şi judecătorii în cantinele muncitoreşti, pentru ca procesul să aibă parte de un public numeros, să fie cunoscuţi de-ai inculpaţilor - astfel ca unora să le crape obrazul de ruşine, iar celorlalţi să li se ridice părul măciucă şi să ia aminte. Acest proces de la începutul carierei mele m-a impresionat teribil într-un moment în care voiam să-mi continui studiile, ceea ce ulterior am şi făcut, dar cu ochii larg deschişi.
De data aceasta, procesul s-a ţinut în cantina IMMN Copşa Mică. Era toamnă, perioada premergătoare culesului porumbului. Era judecat un sas din Târnava pentru furtul a şapte ştiuleţi de porumb din lanul CAP-ului. Sas care a şi fost condamnat la şapte luni închisoare, cu executare în penitenciar! Pe mine m-a cutremurat! Şapte luni pentru şapte ştiuleţi! Dar, conform Decretului 306/1981, se incrimina furtul de produse agroalimentare. Eu, crud fiind, am într