Reprezentanţii Iranului, Franţei, Rusiei şi Statelor Unite ale Americii se vor aşeza din nou la masa tratativelor în scopul stabilirii condiţiilor în care uraniul republicii islamice va fi trimis în alt stat pentru a fi îmbogăţit. Sursa: Reuters
Astăzi, la sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), reprezentanţii Rusiei, Statelor Unite şi Franţei au ca scop stabilirea unui acord concret pentru exportarea uraniului iranian. La începutul acestei luni, discuţiile în şase purtate la Geneva au adus o înţelegere de principiu al iranienilor pentru livrarea unei părţi a uraniului către o altă ţară, pentru a fi îmbogăţit.
Înţelegerea de la Geneva stabileşte că Franţa şi Rusia vor prelua uraniu sărăcit şi îl vor îmbogăţi în mod special pentru a fi utilizat la asamblarea unui reactor nuclear experimental care va fi amplasat în capitala Teheran.
Un asemenea aranjament ar fi avantajos pentru toate părţile. Iranul va avea acces la energia nucleară de care are nevoie, dar va scăpa şi de sancţiunile internaţionale, iar puterile occidentale vor fi asigurate că regimul de la Teheran nu pregăteşte o armă atomică.
Delegaţia iraniană nu pare a fi gata să renunţe şi la uraniul deja îmbogăţit pe teritoriul republicii islamice. Abolfazl Zohrehvand, un consilier al negociatorului iranian Said Jalili, a admis că actualul aranjament nu asigură decât prelucrarea în străinătate a materialului radioactiv care urmează să fie îmbogăţit cu peste 5%. Potrivit lui Zohrehvand, o asemenea înţelegere ar avantaja statul iranian, care ar putea să îşi păstreze capacităţile de îmbogăţire a uraniului şi ar putea continua cercetarea în acest domeniu.