Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) în perioada 2001-2006, a încetat din viaţă, astăzi, la vârsta de 60 de ani. Surse din PSD au anunţat decesul şi că Timofte suferea de leucemie.
În urmă cu câteva zile a fost internat la spitalul SRI. Acesta era cercetat de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi cumpărat locuinţa de serviciu închiriată de la RA-APPS, la un preţ mult mai mic decât cel de pe piaţa de imobiliare, deşi nu avea calitatea de militar.
Timofte a fost numit director al SRI, la 7 februarie 2001. După cinci ani în funcţie, el şi-a prezentat demisia, din cauza dispariţiei sirianului Omar Hayssam, prima persoană acuzată de terorism în România.
Împreună cu el au demisionat şi Gheorghe Fulga, directorul Serviciului de Informaţii Externe şi chestorul Virgil Ardelean, directorul Direcţiei generale de informaţii şi protecţie internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Din 1990, Timofte a fost preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională Roman, Neamţ, iar în perioada 1990 - 2000 a fost senator PDSR.
În perioada în care a fost senator al PSDR, în această calitate a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare a României la Adunarea Parlamentară a NATO (1992-1996), a fost membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (1992-2001) şi preşedinte al aceleiaşi comisii, precum şi vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii Serviciului de Informaţii Externe.
El s-a născut la 7 aprilie 1949, în comuna Horia, din judeţul Neamţ. Timofte era căsătorit şi avea trei copii.
"Sunt trist. A murit un om decent, pertinent şi la locul lui", fostul preşedinte Ion Iliescu
"Îmi pare tare rău. Radu Timofte, din câte ştiu, suferea de multă vreme de leucemie. Îmi pare rău pen