Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a scapat de monitorizarea AVAS privind indeplinirea conditiilor din contractul de privatizare a celei mai mari banci de pe piata, la implinirea a trei ani de la incheierea ultimelor formalitati legate de preluarea de catre austrieci a pachetului majoritar de actiuni pentru suma record de 3,75 miliarde de euro.
In octombrie 2006, Andreas Treichl, CEO al Erste, se instala ca presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR si isi numea inca doi oameni in Consiliu, in locul reprezentilor BERD si IFC.
Era primul semnal vizibil al transferului de proprietate si marca inceputul unui lung proces de restructurare a BCR, odata cu sporirea puterilor Consiliului de Supraveghere, inclusiv in zona resurselor umane. Restructurarea a inceput insa cu intarziere, avand in vedere ca austriecii au pierdut aproape un an din cauza formalitatilor lente de la Bucuresti, desi au castigat licitatia pentru BCR la sfarsitul lui 2005.
Pe masa de discutie a AVAS ramane inca acordul semnat de SIF-uri si Erste privind amanarea listarii BCR cu doi ani, pana la imbunatatirea conditiilor de pe pietele de capital. Urmeaza ca in perioada urmatoare acest acord sa se concretizeze intr-un act aditional la contractul de privatizare, chiar daca pana acum AVAS a considerat ca nu este absolut necesar. Listarea BCR este una dintre principalele conditii pe care Erste si le-a asumat prin contractul de privatizare.
In schimb, austriecii si-au listat la Bucuresti propria banca in 2008, titlurile Erste ajungand recent printre cele mai tranzactionate pe mica piata locala.
La trei ani de la semnarea contractului de privatizare, doi dintre reprezentantii celor cinci SIF-uri, care controleaza 30% din capitalul social al bancii, spun ca sunt multumiti de modul in care grupul austriac Erste a condus BCR, chiar daca restructurarile de personal