Potrivit unui studiu realizat la nivelul UE, salariul şi siguranţa pe termen scurt a locului de muncă sunt cele mai importante lucruri pentru angajaţi. În ceea ce priveşte condiţiile de securitate şi sănătate la locul de muncă, aceastea sunt importante doar pentru 16% dintre români.
În Romania, salariul este de câteva ori mai important decât sănătatea proprie sau condiţiile de muncă. Aceasta este concluzia trasă în urma „Sondajului de opinie paneuropean privind sănătatea şi locul de muncă“, realizat recent de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA). „70% dintre respondenţi sunt de părere că salariul este cel mai important aspect, în momentul când trebuie să decidă asupra unui nou loc de muncă“, notează banknews.ro, care precizează că siguranţa locului de muncă (nu siguranţa la locul de muncă) a fost pe a doua poziţie ca importanţă, în rândul românilor, 37% dintre respondenţi menţionând acest factor drept unul decisiv. Următorul ca importanţă în alegerea unui loc de muncă este programul de lucru (23 de procente). În ceea ce priveşte condiţiile de securitate şi sănătate la locul de muncă, acestea se află abia pe locul patru ca importanţă, doar 16% dintre respondenţi fiind interesaţi de acest aspect. „De altfel, România înregistrează cel mai scăzut procentaj din acest punct de vedere, asemănător Ungariei şi Estoniei, unde numai 19% dintre respondenţi dau importanţă condiţiilor de securitate şi sănătate. Media europeană este de 36 de procente, iar cei mai interesaţi de acest aspect sunt suedezii (53%)“, se arată în studiu.
Amenzi de 18.500 de lei în urma controalelor ce au vizat securitatea şi sănătatea în muncă
Nici angajatorii nu pun prea mult preţ pe securitatea şi sănătatea angajaţilor. Astfel, în perioada 28 august - 1 septembrie 2009, au fost sancţionate 85% dintre societăţile verificate de inspectorii In