Romanul „Moby Dick“ din această săptămână marchează jumătatea drumului celor „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă“. Colecţia iniţiată de „Adevărul“ a îmbogăţit bibliotecile românilor cu peste 12 milioane de volume şi reprezintă cea mai de succes iniţiativă din spaţiul editorial autohton. Mai citeşte şi:
Galati: Librăria „Adevărul” s-a deschis la Galaţi
„Librăria Adevărul“, deschisă la Timişoara
„Librăria Adevărul“ te scuteşte de stat la cozi
Acum mai puţin de un an, mai precis la 13 noiembrie 2008, „Adevărul“ lansa colecţia de literatură ajunsă astăzi la cifra rotundă de cincizeci de apariţii. Primele două volume, „ Notre-Dame de Paris“ de Victor Hugo, respectiv primul volum din „Marile speranţe“ de Charles Dickens, au fost oferite gratuit cititorilor.
În tot acest răstimp, cititorii din întreaga ţară au avut parte de o selecţie foarte atent gândită, nu doar autorii şi titlurile oferite de colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le aveţi în bibliotecă“ fiind luaţi în considerare, ci şi calitatea traducerilor.
Detaliile care fac diferenţa
N-au fost neglijate nici aspectele estetice ale colecţiei care, în aproape un an de la lansare, şi-a schimbat câteva detalii semnificative.
Începând cu „Accidentul. Orasul cu salcâmi“ de Mihail Sebastian, volumul cu numărul 30 pe cotor, au fost introduse ilustraţii la fiecare o sută de pagini. Începând cu volumul numărul 52, ilustraţiile care însoţesc textele alese vor avea o formulă schimbată, marcând cu încă un plus calitativ acest prim an de existenţă pe piaţa cărţii.
De altfel, pentru ca biblioteca cititorilor să poată fi cât mai accesibilă, pornind de la volumul cu numărul 41, care conţinea celebrele piese „Romeo şi Julieta“ şi „Hamlet“ ale lui Shakespeare, cotoarele cărţilor au fost stilizate prin inse