Albumul „Botticelli. Viaţa şi opera“ va fi difuzat împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la 12,99 lei. Albumul dedicat lui Botticelli este al şaselea volum din seria „Pictori de geniu“, publicată de Editura Adevărul, în colaborare cu Editura florentină Giunti. Albumul-monografie, scris de Silvia Malaguzzi, analizează în profunzime opera pictorului Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, cunoscut de istoria artei sub numele de Sandro Botticelli. Unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii timpurii, Botticelli s-a născut în 1445 şi şi-a început ucenicia la vârsta de 14 ani.
A avut, ca toţi ceilalţi artişti ai acelei epoci, o educaţie completă, în atelierul călugărului şi pictorului de scene religioase, Fra Filippo Lippi. În timpul uceniciei, lui Filippo Lippi i s-a comandat, de către arhiepiscopul Ungariei, Vitéz János, o frescă la Ezstergom, ceea ce îi face pe istorici să se întrebe dacă nu cumva Botticelli a participat şi el la această lucrare.
La vârsta de 25 de ani, artistul avea deja propriul său atelier şi era recunoscut pentru stilul de a fi creat formele, cu un contur clar şi contraste slabe de lumină şi umbră care să nu dea impresia unor volume puternice.
Exemplu de graţie
Arta lui Botticelli se împărtăşeşte şi din realismul gotic, şi din umanismul Renaşterii, pe care îl preţuieşte în urma relaţiilor cu scriitorii şi filosofii epocii. De aici, rezultă un tip de frumuseţe pe care artistul Giorgio Vasari îl dădea drept exemplu de graţie, iar John Ruskin, vestitul istoric de artă englez din secolul al XIX-lea, îl aprecia pentru ritmul linear al compoziţiilor.
Din prima perioadă a creaţiei sale datează mai multe fresce, cea mai cunoscută fiind „Adoraţia magilor“.