Asociaţia Terra Dacica Aeterna organizează sâmbătă, începând cu ora 12.00, la Expo Transilvania, un eveniment cultural-istoric în cadrul căruia vor fi reconstituite momente din viaţa militară şi civilă a dacilor şi romanilor. În cadrul evenimentului „Poţi să fii dac sau roman pentru o zi!” vor fi prezentate costumele şi armele dacilor şi romanilor, pe care le vor putea încerca şi doritorii din public, anunţă organizatorii.
„În cadrul unor lupte, vor fi folosite armele celor două tabere, de la temuta sabie încovoiată dacică (falx) şi până la aruncătoarea de săgeţi romană (scorpio). De asemenea, publicul va putea să îmbrace armurile luptătorilor, să tragă cu arcul şi să încalece caii războinicilor, la fel cum va putea să guste şi din raţia de mâncare a unui soldat. Publicul va putea să asiste şi să participe şi la diferitele jocuri care se practicau în urmă cu 2000 de ani, precum şi la o serie de ritualuri care se oficiau cu diferite ocazii, mai ales în ceea ce priveşte consacrarea armelor. De asemenea, va avea loc un spectacol cu flăcări şi un foc de tabără”, se mai arată în comunicatul asociaţiei Terra Dacica Aeterna.
Potrivit documentelor istorice, prima atestare documentară a unei aşezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a menţionat aici una dintre cele mai însemnate localităţi din Dacia, cu numele Napuca. Prima atestare a localităţii romane Napoca datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei, din anii 107-108, iar apoi, în anul 124, sub împăratul Hadrian, vicusul Napoca devine aşezare urbană, cu numele Municipium Aelium Hadrianum Napoca, pentru ca ulterior să devină capitală a provinciei, cu titulatura Colonia Aurelia Napoca.
CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ
Urmăreşte ştirile din Cluj