În unităţile şcolare din judeţul Olt funcţionează 12 cabinete interşcolare şi 36 de cabinete de consiliere şcolară, însă în mediul rural funcţionează unul singur. L-am găsit pe consilierul şcolar de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 2 din Slatina, Georgiana Alexandru în şedinţă cu unul dintre preşcolarii, care fie au probleme de limbaj, fie de socializare sau cu care desfăşoară activităţi recuperatorii. Prin intermediul jocurilor, consilierul încearcă să discute cu băieţelul şi să-i rezolve problemele de adaptabilitate şi socializare. „Georgiana, mie îmi place să stau cu tine şi să ne jucăm“, îi spunea băieţelul profesoarei. „Noi îi observăm pe copiii care au anumite probleme şi cu ajutorul jucăriilor încercăm să le rezolvăm“, a explicat consilierul.
Elevii din Osica de Sus şi Fălcoiu pot apela la ajutorul unui consilier
Elevii cu probleme din Osica de Sus şi Fălcoiu sunt singurii din mediul rural care pot discuta despre problemele lor cu un consilier şcolar. În celelalte şcoli din comunele judeţului Olt nu există cabinte de consiliere pentru că unităţile şcolare nu îndeplinesc condiţia esenţială, nu au 800 de elevi. Reprezentanţii centrului au în vedere înfiinţarea unor cabinete la Vişina Nouă şi Vişina Veche, Urzica, Fărcaşele, Stoeneşti, Gostavăţu, Băbiciu dar şi în alte localităţi.
Aproape 400 de profesori au discutat cu psihologii
O statistică a Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Olt arată că în anul şcolar 2008-2009 16.862 de elevi, părinţi şi cadre didactice au beneficiat de serviciile cabinetelor de consiliere şcolară. „În anul şcolar trecut au beneficiat de serviciile acestor cabinete 15.261 elevi, 1.206 părinţi şi 395 de profesori“, a explicat Mişu Slătculescu. Aceaşi statistică mai arată că cele mai multe probleme acuzate de elevi au vizat orientarea şcolară în carieră, dar şi pro