Fondurile de pensii încep sa mizeze timid pe actiuni. Este timpul sa cumpere mai mult ? Investitorii pe piata financiara care contribuie la sistemul de pensii private au prins gustul actiunilor care se tranzactioneaza la preturi fara precedent pe bursa româneasca. La gândul ca nu vor mai avea ocazia unor astfel de chilipiruri, ar cumpara, lasând la o parte orice urma de prudenta.
În schimb, administratorii de pensii sunt obligati prin lege sa ramâna reticenti. Cu toate acestea, încearca sa profite de trendul ascendent care se prefigureaza pentru piata de capital si au început "preselectia" actiunilor companiilor din industriile care ar putea sa îsi revina cel mai repede din tavalugul economic. Daca în primele trei luni ale anului s-au concentrat mai mult pe siguranta plasamentelor si mai putin pe randamente (majoritatea banilor au fost investiti în titluri de stat si depozite bancare), acum strategia s-a schimbat: fondurile de pensii au început sa creasca nivelul actiunilor în portofolii.
Prin urmare, pe segmentul obligatoriu (Pilonul II), investitiile depasesc 7% din total active fonduri. Administratorii au riscat ceva mai mult pe piata pensiilor facultative (Pilonul III), unde ponderea actiunilor a depasit 11%. "Am cumparat actiuni într-o perioada excelenta pentru acumulare, adica la niste preturi foarte atractive", spune Dorin Boboc, directorul de investitii de la Allianz-Tiriac Pensii Private. Totusi, investi?iile fondurilor de pensii din România în ac?iuni sunt excesiv de prudente comparativ cu cele ale altor state din Uniunea Europeana.
Cu un profil de risc peste medie, Valentin Miron, actionar la compania de consultanta financiara VMB, nu a gasit înca fondul de pensii care sa-i vina ca "turnat". El ar vrea ca administratorii sa investeasca mai putin conservator, "si în alte instrumente financiare, nu doar în titluri de