Managerii romani sunt reticenti cand vine vorba sa aplice pentru burse de studiu la universitatile din strainatate, spun reprezentantii scolilor internationale de business.
"AS caracteriza profilul candidatilor romani ca «lazy skeptic» (lenes sceptic - n.r.). Nu cred ca o bursa de studiu inseamna ca vor primi bani pur si simplu si ca nimeni nu le va cere nimic in schimb", spune Zoya Zaitseva, Global Operations Manager al QS World MBA Tour, targ care a avut loc saptamana trecuta si care a adunat zeci de universitati din strainatate la Bucuresti.
Aproximativ 400 de vizitatori au fost la targul de MBA-uri, insa deocamdata este imposibil de prezentat o statistica cu privire la numarul celor care au aplicat pentru o bursa. Cu toate acestea, din primele date, se pare ca scolile nu vor reusi sa cheltuie banii alocati pentru burse in Romania. Zaitseva precizeaza ca situatia de pe piata romaneasca este singulara. "Nu se mai intampla sa nu cheltuim banii nicaieri in lume. Grecii sunt putin mai reticenti, insa nu in aceeasi masura ca romanii."
Scoli de business americane, europene si australiene au oferit burse in valoare de 1,6 milioane de dolari la Bucuresti, insa organizatorii si reprezentantii universitatilor spun ca managerii romani sunt rezervati cand vine vorba sa aplice la o bursa in strainatate.
Spre exemplu, scoala belgiana de busines Vlerick Leuven Gent pune la dispozitia candidatilor burse anuale in valoare totala de 425.000 de euro. In promotia care a terminat anul trecut, scoala belgiana a avut un roman, iar acum doi ani, doi manageri romani au mers sa studieze la Leuven.
"Oamenii nu cred ca noi chiar oferim burse in valoare de 400.000 de euro si nu cerem nimic in schimb. Spre exemplu, avem trei burse care se adreseaza in special managerilor din Europa Centrala si de Est, unde pot aplica romanii. Anul trecut, nu am cheltuit ban