Salvamontiştii orădeni sunt solicitaţi să-i salveze pe cei care s-au aventurat la munte fără să ţină cont de vreme. Turiştii români nu au învăţat să se informeze şi să respecte legile muntelui şi ale vacanţei, înainte de a porni la drum. „În fiecare sezon avem acţiuni de salvare ale unor turişti care vin la munte în ţinută de oraş. Iarna ei urcă la munte în adidaşi”, spune Adrian Marin, vicepreşedintele Salvamont Salvaspero Bihor. El precizează că nu a fost cazul turiştilor blocaţi săptămâna trecută. „Ei nu ar fi avut cum să prevadă răcirea bruscă a vremii. Au fost echipaţi de toamnă, dar nu s-au informat despre prognoza meteo”, spune Marin.
În schimb, a fost cazul familiei blocate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Padiş „Au văzut cum este vremea, au văzut utilajele lucrând la deszăpezire, dar au continuat să urce, mizând pe maşina lor de teren. Dacă nu i-am fi găsit la timp, ar fi tremurat un pic, spune Adrian Marin.
Reguli de bun-simţ
Majoritatea celorlalţi 30 de oameni blocaţi la Coada Lacului de miercuri după-amiaza şi până sâmbătă au fost localnici. „Am fost acolo proprietari de pensiuni şi localnici prinşi de zăpadă şi viscol pe munte”, povesteşte Ioan Viski, proprietarul unei pensiuni. El precizează că oamenii nu au fost nicio clipă în pericol, dar nu au avut niciun mijloc de comunicare cu lumea. Reţeaua de telefonie mobilă a căzut, iar drumurile erau blocate. „Am avut doi copii şi vreo patru oameni mai în vârstă. În caz de urgenţe medicale, nu ştiu ce am fi făcut”, mai spune Ioan Viski.
Înainte de a pleca în weekend sau în vacanţă, turiştii trebuie trebuie să se intereseze cum este drumul, cum va fi vremea, unde se pot caza, unde au service pentru maşină şi alte detalii, aparent banale, dar foarte stresante în caz de probleme.