Masurile pe care guvernele tarilor dezvoltate le-au luat in ultimul an pentru a-si redresa economiile au reusit sa previna o depresiune si sa salveze economia globala, dar nu au reusit sa tina sub control pierderile majore.
Marea supriza a anului 2009 a fost rezistenta de care au dat dovada pietele emergente, ca India, China si Indonezia, ale caror economii au ramas viguroase. Una dintre ele nu doar ca a supravietuit crizei, dar a si castigat de pe urma ei, informeaza Newsweek.
China va inregistra in acest an o crestere economica de 8,5%, exporturile au revenit la nivelul de la inceputul anului 2008, rezervele valutare au atins un maxim istoric de 2,3 trilioane de dolari, iar stimulii financiari oferiti de guvernul de la Beijing au asigurat o noua mare etapa a dezvoltarii infrastructurii chineze.
Explicatia consta in politicile eficiente ale oficialilor chinezi. Charles Kaye, presedintele unui fond care se ocupa cu achizitionarea de actiuni la companii nelistate pe burse, spune ca economia Chinei a fost salvata prin agresivitate.
Potrivit acestuia, toate guvernele din lume au raspuns defensiv in fata crizei economice si si-au protejat punctele sensibile. China, in schimb, nu s-a oprit si a folosit-o pentru a merge agresiv inainte.
Aproape fiecare tara din Occident a intrat in criza slabita si nepregatita deoarece Guvernele lor cheltuiau prea mult si aveau deficite mari chiar si inainte. Din cauza asta, atunci cand au fost obligate sa aloce sume foarte mari pentru a-si stabiliza economiile, deficitele au ajuns la cifre astronomice.
In urma cu trei ani, tarile europene trebuiau sa aiba un deficit de 3% din PIB pentru a respecta cerintele Uniunii Europene. Anul viitor, cele mai multe dintre ele vor avea, insa, deficite de aproximativ 8%. Si Statele Unite vor avea cel mai mare deficit bugetar de dupa