Majorarea termenului de decontare pentru medicamentele compensate şi gratuite, precum şi introducerea taxei de clawback vor lovi în pacienţi şi în producători deopotrivă, deoarece vor limita accesul la medicamente. Practic, există riscul ca unii producători să iasă de pe piaţa românească, iar unele medicamente să dispară din farmacii.
Medicii şi farmaciştii avertizează că în cel mult două luni sistemul sanitar va intra în colaps. Ca să acopere lipsa de fonduri pentru sănătate, Guvernul a luat aceste măsuri, fără să consulte şi piaţa.
“România a alocat numai 3,2% din PIB sănătăţii în 2009, fiind pe ultimul loc în Europa. Principala soluţie este alocarea de resurse financiare la un nivel rezonabil pentru 2010. Nu trebuie să uităm că în 2009 s-au antamat deja 2,8 miliarde lei din contul anului viitor. Această sumă ar trebui bugetată suplimentar în 2010”, a precizazat pentru evz.ro directorul de relaţii externe al Merck Sharp&Dohme, Sorin Popescu.
Criza a redus veniturile românilor, astfel că numărul celor care îşi permit să se trateze a scăzut. Astfel că, în a doua jumătate a anului 2009, numărul pacienţilor trataţi s-a redus faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, apreciază Sorin Popescu.
Efect nedorit
În acest context, introducerea taxei de clawback nu va avea efectele benefice scontate de Guvern, ci ar putea limita şi mai mult accesul la medicamente. Astfel, impunerea taxei va lovi toţi producătorii, fie că vorbim de producători internaţionali sau locali, producători de generice sau de medicamente originale, dar şi pacienţii, căci măsura ar putea conduce la ieşirea unor producători de pe piaţa internă, dar şi la dispariţia unor medicamente, consideră Dragoş Dinu, fostul şef de la A&D Pharma.
De asemenea, producătorii interni, între care şi Antibiotice, vor avea de suferit. De asemenea,