O fabrică de reciclat deşeuri funcţionează din această vară la Arad. Este a doua unitate românească de revalorificare a maselor plastice. Granulele obţinute din sticlele din plastic sunt ulterior folosite în industria farmaceutică sau în cea textilă. Fierul vechi a dispărut de pe străzile din Arad după apariţia firmelor ce ofereau sume de bani în schimbul deşeurilor feroase, dar PET-urile şi gunoaiele din mase plastice au rămas. Doi arădeni însă au pus bazele unei afaceri de valorificare a deşeurilor din PET, după modelul brevetat de reciclarea fierului vechi.
Reprezentanţii firmei arădene au stabilit un preţ unic pentru sticlele din plastic: 0,35 de lei pe kilogram. Ei cumpără folia la acelaşi preţ pe kilogram, iar pentru alte deşeuri rezultate din mase plastice, ei plătesc în jur de 0,5 lei.
Momentan, materia primă provine de la firme, dar, în curând, şi persoanele fizice vor putea vinde deşeuri din plastic către firma de reciclare din Arad. „Nu sunt sume mari, dar pot deveni mai târziu. Până la urmă, primeşti, nu dai”, explică Florian Lăzurean, cel care a pus bazele acestei afaceri alături de Petrică Avram.
Plasticul e transformat în granule
Deocamdată este singura firmă ce activează în acest sector în vestul ţării. Lăzurean, fost arbitru şi preşedinte la UTA Arad s-a asociat cu Petrică Avram, om cu experienţă în industria metalo-chimică. Au deschis un punct de lucru în comuna Felnac, situată în apropierea oraşului. Instalaţiile companiei arădene au capacitatea de a desfăşura două procese ce duc la valoridicarea deşeurilor din mase plastice: măcinarea şi granularea. „În loc ca PET-urile să fie aruncate la întâmplare, dăunând mediului înconjurător, noi oferim o alternativă. În plus, venim în ajutorul firmelor“, spune Petrică Avram.
Utilajele de prelucrare a deşeurilor sunt automatizate @N_