O echipă de cercetători americani a descoperit o tehnică de creştere semnificativă a ritmului de producere a celulelor-stem din ţesut recoltat de la persoane adulte. Celulele astfel obţinute pot fi implantate în orice tip de organ pentru a înlocui ţesuturile afectate. Sursa: The Telegraph
Un colectiv de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Scripps din California a dezvoltat o tehnică de obţinere a celulelor stem într-un timp de două ori mai scurt şi cu o eficienţă de 200 de ori mai mare decât cea existentă.
După ce, în urmă cu şase ani, au experimentat cu succes utilizarea unei substanţe chimice care poate readuce o celulă complet dezvoltată în stadiul primitiv de celulă-stem, cercetătorii de la Institutul Scripps au adăugat în acest an o nouă substanţă care scurtează timpul de obţinere şi stimulează producerea unui număr de 200 de ori mai mare de astfel de celule.
De la embrioni la metode chimice
Iniţial, celulele-stem erau recoltate de la embrioni umani, dar această practică ridica probleme etice, legate de distrugerea unui organism viu doar pentru a produce un tip de celule care să se poată integra în oricare dintre cele 220 de tipuri prezente în corpul uman. În 2007, atât cercetătorii japonezi, cât şi cei americani au obţinut celule-stem dintr-un ţesut matur.
Metoda implica injectarea cu anumite virusuri în anumite gene ale materialului din nucleul unei celule epiteliale pentru a induce transformarea acesteia într-o celulă-stem. Procesul era greoi, dura circa o lună şi numai o celulă din 10.000 putea fi utilizată.
Cu ajutorul noii tehnici, cercetătorii americani au produs mult mai multe celule viabile, în doar două săptămâni. "Atât din punct de vedere al vitezei, cât şi din cel al eficienţei, am adus mari îmbunătăţiri tehnicii convenţionale. Cred că domeniul va adopta repede ac